roGIFT.RO Magazin de cadouri

Cum îţi stabileşti standardele pentru comportamentul sexual?

Întrebare: „Ce spune Dumnezeu despre diferitele comportamente sexuale? Care sunt valorile morale ale lui Dumnezeu cu privire la sex?”
 Răspunsul nostru: Cei mai mulţi oameni din ziua de azi stabilesc ce implicare sexuală adoptă într-o relaţie pe baza unui standard de valori morale personal. Pe de o parte, acest lucru este firesc, deoarece
sexul este o chestiune personală şi fiecare are responsabilitatea să ia o decizie personală cu privire la comportamentul său sexual. Pe de altă parte, sexul implică două persoane, astfel că nu reprezintă doar o chestiune de standarde personale, nu-i aşa?
 Unii spun că nu este greşit să faci sex dacă îl iubeşti pe celălalt. Alţii spun că nu este greşit să faci sex dacă relaţia este serioasă. Dar mulţi susţin că nu este nevoie nici de angajament şi nici de dragoste pentru a face sex. Distracţia şi plăcerea sunt motive suficiente pentru a te implica sexual.

Sunt din ce în ce mai numeroşi cei care afirmă că nimeni nu are dreptul să stabilească vreun standard pentru implicarea sexuală şi că este în regulă să faci sex cu oricine.

Tu ce părere ai? Implicarea sexuală este în regulă atunci când este vorba despre:
cineva la prima întâlnire? Da Nu
cineva cu care te întâlneşti de patru luni? Da Nu
cineva de sex opus? Da Nu
cineva de acelaşi sex? Da Nu
un grup? Da Nu
un părinte? Da Nu
cineva care este sub influenţa alcoolului sau a drogurilor? Da Nu
cineva căruia i s-a dat ecstasy fără să ştie? Da Nu
cineva care are SIDA, dar nu-ţi spune? Da Nu
o soră sau un frate? Da Nu
cineva care are 15 ani? Da Nu
cineva care este căsătorit cu o altă persoană? Da Nu
cineva care este căsătorit, dar plănuieşte oricum să divorţeze? Da Nu
cineva care are trei ani? Da Nu
cineva care nu vrea să facă dragoste? Da Nu
cineva care nu este căsătorit, dat tu eşti? Da Nu
un cadavru? Da Nu

Îţi poţi da seama cât de derutant poate fi. Mai poţi spune că „a face sex cu oricine” este un criteriu bun? Multora dintre noi ne-ar plăcea să fixăm ştacheta undeva la mijloc: „Eu am standarde. Cred că un comportament de genul x, y sau z este deplasat. Dar nu e nimic greşit cu celelalte”.

Cu toată sinceritatea, în ceea ce priveşte sexul, cu toţii avem criterii întrucâtva centrate pe propria persoană. Câţi dintre noi ne stabilim standardele pentru comportamentul sexual pe baza a ceea ce este bine pentru cealaltă persoană? Hmmm?

Sunt cel puţin două motive pentru care este bine să urmăm standardele lui Dumnezeu. Mai întâi, lui Dumnezeu Îi pasă atât de noi, CÂT ŞI de cealaltă persoană. În al doilea rând, înţelepciunea şi dragostea Lui pentru noi sunt de neîntrecut.

Prin urmare, ce standarde stabileşte Dumnezeu pentru noi?

1. Sexul este unul dintre primele subiecte discutate chiar la începutul Bibliei. Dumnezeu a făcut ca bărbatul şi femeia să se bucure de relaţia sexuală ca expresie a unităţii permanente dintre ei, cei doi devenind „un singur trup”. Nicio altă persoană din afară nu ar trebui să se amestece în relaţia lor sau să încerce să o distrugă.

2. Dumnezeu NU este de acord cu orice exprimare sexuală: incestul, bestialitatea, implicarea sexuală cu cineva cu care nu eşti căsătorit sau cu cineva care este căsătorit cu o altă persoană, toate acestea fiind acte imorale şi greşite înaintea lui Dumnezeu. Sincer vorbind, toate păcatele noastre (nu doar păcatele sexuale) sunt un afront adus la adresa lui Dumnezeu, care este sfânt. De exemplu, ni se spune să evităm „imoralitatea sexuală, necurăţia, pofta, dorinţele rele şi lăcomia, care este idolatrie... mânia, duşmănia, răutatea, blasfemia şi limbajul obscen...”. Nu este nicio persoană care să poată spune că nu este vinovat de niciunul dintre păcatele din această listă scurtă. Dumnezeu spune că noi toţi păcătuim, dar dorinţa Lui este ca vieţile noastre să nu fie caracterizate de imoralitate sexuală, necurăţie, poftă, mânie, etc. Şi probabil că eşti de acord cu Dumnezeu la acest capitol.

Dumnezeu doreşte să intre în vieţile noastre şi să aibă o relaţie apropiată cu noi, să ne conducă spre ceea ce este drept înaintea Lui, astfel încât să putem experimenta acea viaţă „din abundenţă”, despre care a vorbit Iisus. El ne spune ce vrea să experimentăm în această viaţă: dragoste, bucurie, pace, răbdare, blândeţe, bunătate şi stăpânire de sine. Atunci când intrăm într-o relaţie cu El, Dumnezeu produce aceste calităţi în vieţile noastre. (Observaţi că nu am spus că El ne cere să devenim iubitori, bucuroşi, răbdători, buni.) Dragostea Lui, pe care ajungem să o cunoaştem la un nivel personal, ne afectează în aşa măsură, încât putem să îi iubim pe ceilalţi la un nivel mai profund, să fim mai rădători cu ei, să îi tratăm cu respect, etc. O relaţie cu Dumnezeu este atât de preţioasă şi atât de deosebită, încât ne afectează relaţiile pe cere le avem cu ceilalţi.

Iată câteva afirmaţii specifice, care ne arată ce gândeşte Dumnezeu despre sex:

„Fugiţi de imoralitate sexuală! Orice alt păcat pe care-l face omul este afară din trup, dar cine comite un păcat sexual păcătuieşte împotriva trupului său” (1 Corinteni 6:18).

„Aceasta este voia lui Dumnezeu: sfinţirea voastră; adică să vă feriţi de imoralitate sexuală şi fiecare dintre voi să ştie să-şi stăpânească vasul în sfinţenie şi în cinste, nu în aprinderea poftei, ca Neamurile care nu-L cunosc pe Dumnezeu, şi nimeni să nu fie cu viclenie şi cu nedreptate în aceste lucruri faţă de fratele său” (1 Tesaloniceni 4:3-6).

„Căsătoria să fie ţinută în toată cinstea şi patul să fie neîntinat, căci Dumnezeu îi va judeca pe desfrânaţi şi pe adulteri” (Evrei 13:4).

 
 
 
eXTReMe Tracker

Test Footer

GenerareTrafic.ro - Trafic marit 100% si GRATUIT